Hackerlar : Kim Kimi Hackliyor ?

Bir suçlu olsaydınız nerede yaşamak isterdiniz?

Politik amaçlarla ya da zevk için: Son döneme damga vuran hacker saldırıları mercek altında...

Bir suçlu olsaydınız nerede yaşamak isterdiniz?
Haritadan bir yer beğenin


Bir suçlu olsaydınız elbette hangi ülkede kanunlar ve denetim bu konuda gevşekse, işinize mani olmaları ihtimali düşükse onu seçerdiniz. Mesela Rusya ve Çin bu konuda oldukça sabıkalı. Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra ülkeyi ancak Putin toparladı. Buna karşın hala mafya var, suç var ve korsan yazılım hem internet üzerinde, hem de sokaklarda inanılmaz yaygın.

Bizde de sokaklarda korsan yazılım satılıyor. Sadece yazılım da değil film, müzik; bütün ülke kültürel açlığını modern çağın korsan imkanlarıyla karşılıyor. Yasal seçenekler çok pahalıbulunuyor. Hele Çin? Bütün ülke sadece kopya yazılımla ve kültürle değil, dünya markalarının kopya ürünleriyle yaşıyor ve kalkınıyor. Kısacası belli ülkeler kanunsuzluklarıyla tanınıyor ve bir hacker için daha doğru tercihler.

Kanunsuzluğu bir kenara bırakalım, Sovyetlerin çöküşünden ve Çin’in komünizm adı altında kapitalizm uygulamaya başlamasından beri bu iki dev internet teknolojileri alanında inanılmaz bir hızla gelişiyor. Sayısız yetenekli yazılımcıları var. Ancak bütün yetenekler kanuni iş bulamıyor. Bazen devlet için yapılan işler bile o kadar kanuni olmuyor. Kendimizi kandırmayalım, artık ülkeler internet üzerinde de savaşıyor. Casusluk yapan, birbirini takip eden ülkeler, kendi hackerlarını yetiştiriyor.

Chip.com.tr | Ali Güngör

0 yorum:

Yorum Gönder